Välkomna tillbaka, kära trädgårdsentusiast och självhushållare, till andra delen av vår Augusti odlingssaga. Låt oss nu dyka ner i den varma myllan och utforska de spännande rotfrukterna som kan förvandla din trädgård till en underjordisk skattgömma. Föreställ dig den där höstdag när du gräver upp dina första rotfrukter, det är som att öppna en överraskningspresent från moder jord. I Augusti är det dags att så dessa fantastiska rotfrukter direkt i trädgårdslandet.

Mina fyra favoriter i år kommer att vara rädisa, morot, rödbeta och kålrot. Låt oss utforska dessa underjordiska juveler en efter en.

1. Rädisan

Rädisan är som trädgårdens sprinter, från frö till skörd på bara 4-6 veckor! Tänk dig glädjen i att kunna skörda krispiga, milt peppriga rädisor redan i september. För att förlänga skördeglädjen kan du så i omgångar fram till en månad före första frosten. Det är som att ha en liten rädisfabrik i trädgården. När det gäller att så rädisor har jag en mer avslappnad approach. Jag sår fröna och täcker dem lätt med jord utan att lägga alltför stor vikt vid exakta detaljer. När plantorna börjar växa och det blir trångt i odlingsbädden, gallrar jag ut de största plantorna. Detta kan tyckas kontraintuitivt, men det finns goda skäl till det.

Genom att ta bort de största plantorna ger jag mer utrymme åt de mindre att utvecklas.

De unga, späda rädisorna som jag gallrar ut ser jag som min första skörd, en delikat försmak på vad som komma skall.

Denna metod ger mig både en tidig skörd av späda rädisor och säkerställer att de kvarvarande plantorna får gott om plats att växa sig stora och smakrika.

2. Moroten

Morötter är verkligen som små orangea skattsökare som gräver sig ner i jorden för att samla på sig vitaminer och betakaroten. Efter drygt tre månaders äventyr under jord är de redo att dyka upp och förgylla dina måltider. Men visste du att morötter ursprungligen var purpurröda, nästan svarta?

 Det var först på 1800-talet som Franska agronomer odlade fram den orangea varianten som du är van vid idag. För att starta din egen morots expedition, så morötter i rader med 30-40 cm mellanrum. Placera fröna grunt, bara 0.5-1 cm djupt i jorden, och låt det vara cirka 5 cm mellan varje frö. När de små gröna topparna tittar upp, glesa ut plantorna så att det blir 7-10 cm mellan varje morot. Detta ger dem gott om plats att växa och bli stora och starka.

Min morfar brukade alltid skoja med mig när jag var liten och sa till mig om jag inte åt upp mina morötter på tallriken så skulle jag inte kunna se i mörkret. Men jag kan inte se i mörkret brukade jag svara, exakt brukade min morfar svara till mig, det är för att du inte ätit dina morötter.

Sedan berättade han hur morötter faktiskt förbättrade mörkerseende under andra världskriget bland det brittiska flygvapnet genom att deras piloters överlägsna mörkerseende berodde på en strikt morots diet, de åt mer morötter än en kanin som äter massor av morötter.

Min morfar kunde ibland vara riktigt skojig. I verkligheten var det för att dölja att de använde radar. Så även om morötter inte ger dig superkrafter, är de fortfarande fyllda med nyttigheter som är bra för din hälsa.

3. Rödbetan, höstens dolda juvel

Rödbetan är trädgårdens egen juvel, en rubin som gömmer sig i höstens svala jord. Denna tåliga rotfrukt är perfekt för en andra sådd i augusti, vilket ger dig en läcker skörd när höstens färger börjar måla om landskapet. Efter cirka två månaders tillväxt kan du gräva upp dessa purpurfärgade skönheter och njuta av deras söta, jordiga smak som passar perfekt till höstens mustiga rätter.

När Augusti solen fortfarande värmer jorden är det dags att så dina rödbetor för en härlig höstskörd. Så fröna direkt i trädgårdslandet, ungefär 1 cm djupt och 10 cm mellanrum. Låt det vara 30-35 cm mellan raderna för att ge plantorna gott om utrymme att utveckla sina rötter innan kylan sätter in. Vattna noggrant efter sådd och håll jorden fuktig under groddstadiet. Rödbetan trivs utmärkt i den svala höstluften och kan till och med klara lätta frostnätter, vilket ofta förhöjer deras sötma.

Den kortare dagslängden och mildare temperaturen gör att plantorna kan fokusera på att utveckla sina söta, näringsrika rötter. Ge dem en näringsrik, väldränerad jord och se till att de får tillräckligt med vatten under tillväxtperioden. När oktober närmar sig sitt slut vanligtvis 50-60 dagar efter sådd, är det dags att skörda dina rödbetor. Se till att plocka upp dem innan den stränga frosten sätter in.

De mindre rötterna är ofta de sötaste och möraste, perfekta för höstens sallader och grytor. Rosta dem i ugnen med höstens örter som rosmarin och timjan, eller skiva dem tunt och pickla för att bevara sommarens sötma långt in på vintern. Glöm inte att även de unga bladen är fyllda med näring och kan användas i varma soppor eller sauteras lätt som en näringsrik sidorätt till ditt höst bord.

Genom att så rödbetor i Augusti förlänger du din odlingssäsong och belönas med en färgstark och smakrik skörd som kommer lysa upp höstens måltider. Det är en enkel men givande sensommar aktivitet som ger dig närproducerade delikatesser långt in på hösten.

4. Kålroten, den underskattade hjälten

Kålroten är som trädgårdens dolda ess och min joker för i år. Jag brukar inte så just kålrot men känner spontant att jag missat något, kanske även du skulle ge denna rotfrukt en chans. På bara två tre månader förvandlas dessa små frön till stora, näringsrika rotfrukter som är perfekta för höstens grytor och gratänger.

Kålrots frön bör sås 0,5 cm djupt i jorden. När det gäller plant avstånd rekommenderas att gallra plantorna till 15-20 cm mellanrum, med ett radavstånd på 40-50 cm. Jag tänker så mina lite tätare, för kålrötter tycker inte om kyla och lär inte utvecklas fullt ut innan frosten kommer. Sedan täcker jag dessa med lite halm någon gång i September.

10. Sallad

En grön oas av fräschör och näring som kan förvandla din köksträdgård till ett smakfullt paradis. Tänk dig en disig Augusti morgon, när daggen fortfarande glittrar på grässtråna. Detta är den perfekta tiden att så dina sallads fröer direkt i trädgårdslandet. Första veckan i Augusti är som startskottet för en spännande sallads resa som kommer att ge er njutning långt in på hösten. När du sår dina fröer tryck ner dem försiktigt, bara 0,3 centimeter djupt i den svala jorden. Ge varje sallads planta gott om utrymme att breda ut sig, 30 centimeter mellan plantorna och lika mycket mellan raderna. Det är som att arrangera en elegant danstillställning där varje sallad får sin egen plats på dansgolvet.

Nu kommer vi till den spännande delen, skördetiden. Redan efter en månad kan du försiktigt börja plocka de första bladen. Det är som att ha en levande salladsbar i trädgården. För dig som har tålamod att vänta två till tre månader kommer att belönas med praktfulla salladshuvuden. Tänk dig stoltheten när du kan servera en sallad som du odlat helt från frö till tallrik till din familj.

Kom ihåg att olika sorter mognar i olika takt, och klimatet där du bor spelar också roll. Det är som en spännande trädgårds saga där varje sallad har sin egen rytm och berättelse.

Tack för att du har följt med på denna spännande resa genom Augusti månads odlingsmöjligheter. I dagens blogginlägg har vi utforskat allt från de snabbväxande rädisorna till de ståtliga kålrötterna och de smakfulla salladsbladen. Imorgon avslutar vi denna serie med den tredje och sista delen, där vi kommer att titta närmare på ännu fler grönsaker som du kan så i Augusti för att förlänga din odlingssäsong.

Omdömen: 0 stjärnor
0 röster

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.