Välkommen till tredje och sista delen i den underbara världen av självhushållning och bevarandet av sommarsquash. Låt oss dyka in i fortsättningen i detta spännande ämnet om hur du kan bevara denna sommarens gyllene skatt.
Torkad squash, en krispig delikatess
Att torka sommar squash är inte bara enkelt, det är också ett fantastiskt sätt att bevara dess smak och näring. Sommar squash är bland de enklaste grönsakerna att torka med en dehydrator, ugn på låg värme eller ute om vädret tillåter. Resultatet blir krispiga chips som är perfekta som snacks eller som smakrik ingrediens i vinter måltider.
Torkad sommar squash håller smaken och förblir fräsch för matlagning året runt. Det kanske inte låter tilltalande, men för att använda din sommar squash året runt måste du återfukta den och lägga till den i soppor, grytor och andra läckra rätter. Tänk dig lyckan att kunna njuta av sommarens smaker mitt i vintern.
Så här gör du:
Skiva squashen tunt, ca 3-5 mm tjocka skivor.
Placera skivorna i ugnen på 50-75°C i 5-8 timmar, eller tills de är krispiga.
Förvara de torkade skivorna i lufttäta glasburkar eller plastpåsar inuti burkarna. Det är nödvändigt att burkarna verkligen är lufttäta annars kan de suga upp fukt från sin omgivning och börja mögla.Du kan även mixa ner skivorna i en mixer vilket jag föredra då jag lättare kan gömma dem i maten, allt är en smakpreferens.
Tips: Prova att krydda skivorna innan torkning med lite salt, peppar eller örtkryddor för extra smak.
Squashmarmelad, en söt överraskning
Ja, du läste rätt, vem hade trott att squash kunde bli en läcker marmelad? Detta recept kommer garanterat att imponera på dina gäster och bli en underbar överraskning för smaklökarna.
Ingredienser
500g riven sommarsquash
400g socker
Saft från 1 citron
1 tsk riven ingefära (valfritt)
Tillagning:
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka på medelhög värme under omrörning tills marmeladen tjocknar.
Häll i steriliserade burkar och förvara svalt.
Lägg till kommentar
Kommentarer
Jag fick frågan gällande varför jag ville satsa på värste modellen när jag tipsade om en modell på Amazon för frys torkning? Varför inte köpa en av de mindre modellerna och självklart kan du göra det, men själv så tänker jag som så att jag köper hellre en större modell än att köpa en mindre för att senare upptäcka att jag behöver köpa en till. Så för min del handlar det om att effektivisera så mycket som möjligt och att satsa på en större modell ser jag som en stor tids besparing under de mest hektiska stunder så som skörd etc.