LÄTT FERMENTERAD OCH KRYDDIG SPARRIS

Min vän Lena hörde av sig för en tid sedan via sms, HJÄLP..! När jag frågade vad det gällde så visade det sig att hon hade köpt på sig en hel låda med sparris i från svinn avdelningen ifrån affären och undrade om hon behövde äta upp allt på en gång eller om hon kunde göra något kul med dem? Så här är ett mycket enkelt och smakfullt recept på picklad sparris med probiotiska egenskaper som passar perfekt för dig som kanske inte är så van i processen att fermentera och garanterat kommer att få dig att känna dig som en kulinarisk superhjälte. Detta är vad jag delade med min gode vän och hon blev super nöjd med resultatet, jag tror att även du kommer uppskatta detta enkla receptet.

Ingredienser:

1 bunt färsk sparris (ca 500 g)

1 liter vatten

2-3 msk salt (utan jod)

1/2 tsk peppar korn för en extra kick

1/4 tsk fänkålens frön
1/4 tsk selleri frön
1/2 tsk senapsfrön
2 vitlöksklyftor

Tillagning:

Rengör sparrisen och skär bort de träiga ändarna.

Blanda vatten och salt i en stor skål för att skapa en saltlake.

Placera sparrisen vertikalt i en ren glasburk så tätt som möjligt. Sparris skotten krymper under fermenteringen och kommer att vilja flyta upp ur vätskan.

Tillsätt kryddorna i saltlaken för en extra smak explosion, var inte rädd att mixa med kryddorna efter egna preferenser och tillsätt en vitlöksklyfta per burk.

Häll den kryddade saltlaken över sparrisen tills den är helt täckt men lämna en centimeter av utrymme på toppen av burken.

Förslut burkarna med en bomulls duk, lägg locket lätt och förvara dina burkar med sparris i rumstemperatur, borta från direkt solljus. Jag förvarar dessa på köksbänken under en kökshandduk. Låt jäsa i 3 dagar i rumstemperatur. Efter tre dagar, skruva åt locket ordentligt och flytta till kylen för att sakta ner jäsningsprocessen.

Om ditt kök är kallt, kanske du vill lämna det på bänken ytterligare en dag eller två. Smaken blir starkare och sparrisen blir mjukare ju längre den åldras i rumstemperatur.

Värme påskyndar dramatiskt jäsningsprocessen. Om ditt kök är varmt behöver du kanske bara två dagar i rumstemperatur. Följ din näsa. Om du öppnar locket på din inlagda sparris och den har en fin syrlig arom är du på rätt väg.

Tänk på att när sparrisen jäser producerar jäsningen koldioxid. Se till att täcka burken med ett bomulls duk, eller rapa burken dagligen för att släppa ut CO2.

Det är av största vikt att hålla sparrisen täckt under jäsningen. Använd jäsnings vikter eller improvisera med andra alternativ. Du kan använda en mindre burk fylld med vatten, en ren sten eller annan ren vikt för att hålla grönsakerna under saltlaken.

Under fermenteringsprocessen utvecklas nyttiga probiotiska bakterier som är bra för tarmfloran. Smaka av efter några dagar och förvara sedan i kylskåp för att bromsa fermenteringen. Detta recept ger dig en lätt fermenterad sparris med en fräsch, syrlig smak och hälsosamma probiotiska egenskaper .

Dessa goda bakterier hjälper till att bevara sparrisen och ge den den där "gör goa" smaken. De fungerar också som små probiotiska fabriker, vilket gör maten mer smältbar och ökar dess näringsvärde.

Detta är ett av de lättaste recepten som jag vet, ingen konservering krävs och håller sig i flera månader i kylen, om du inte äter dem innan dess. Mitt sista råd är att avnjut dessa som de är som garnering till dina rätter och undvika att tillaga dem i uppvärmd mat för att behålla dess probiotiska egenskaper.

En inbjudan till kreativitet och gemenskap

Men låt oss inte stanna här, min kära vän, jag vill höra om ditt egna sparris pyssel i köket. Vilka underbara kryddblandningar har du skapat? Hur har du låtit din kreativitet flöda och gjort jäsningar till något alldeles extra speciellt? Dela gärna med dig av egna erfarenheter och kryddmixning i kommentars fältet nedan.

Låt oss inspirera varandra och sprida glädjen i att skapa något unikt och personligt i våra kök. Och kom ihåg, varje säsong i trädgården bär med sig nya möjligheter till upptäckter och kulinariska äventyr i ditt självhushåll.

Om du ser en fråga eller fundering från en med odlare i kommentarerna, tveka inte att sträcka ut en hjälpande hand om du känner att du bär svaret. Tillsammans kan vi skapa en gemenskap full av doft, smak och kärlek till naturen och maten vi lagar. Glöm inte att njuta av processen, och låt smakerna fylla ditt sinn med glädje och inspiration.

Omdömen: 0 stjärnor
0 röster

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.