Hej på dig min lilla trädgårds tok. Är det bara jag, eller känns det som att man går från "åh nej, kommer jag ens få en enda tomat i år? " till "HJÄLP.. Jag drunknar i grönsaker..!" på typ några veckor? Hösten är ju fantastisk med alla sina färger, dofter och smaker. Men det kan mellan varven vara lite stressigt att ta hand om allt man odlat.

Men misströsta inte, min vän, jag är här för att guida dig genom djungeln av konserveringstips och trix. Vi ska se till att du kan njuta av dina hemodlade godsaker långt efter att frosten har tagit sitt grepp om trädgården. Och nej, du behöver inte förvandla hela huset till ett levande laboratorium för att lyckas.

Hemligheten ligger lite i skulle jag vilja påstå i att lägga några intensiva dagar till en vecka beroende på hur många ni är i hushållet för att få mat för flera månader. Så länge kanske någon utbrister, ja det är tyvärr inte så att skörden tar hand om sig själv och jag sliter mer än gärna en vecka mot sex lata månader utan att behöva lyfta ett finger mer än att behöva gå till mitt förrådd och öppna en av burkarna med mina dyrgripar.

Många gånger för att spara tid så dönar jag bara in saker i frysen för att ta hand om när tiden är mindre stressig och vintern börjar göra sig påmind. Det viktiga är att hitta vad som funkar för dig.

Varför ska man ens bry sig om att konservera?

Förutom den uppenbara fördelen att man får äta massa gott även mitt i vintern, så finns det faktiskt fler goda anledningar.

Minska mat svinnet: Slänga egen odlat, aldrig i livet! Genom att ta vara på skörden visar du respekt för naturens resurser.

Spara pengar: Visst, det kostar lite att köpa burkar och annat, men tänk vad mycket pengar du sparar på att slippa köpa importerade grönsaker i affären. Dessutom är ju dessa flaskor, burkar och byttor återanvändbara så du kommer att använda dem måååånga gånger.

Boosta immunförsvaret: Hemlagade sylter, saft, inlagda grönsaker och chutney är fullproppade med vitaminer och antioxidanter. Perfekt för att hålla förkylningen borta.

Närhet till naturen: Att konservera är ett sätt att förlänga säsongen och komma ihåg hur fantastiskt det är att odla sin egen mat.

Jordkällare, naturens eget kylskåp

Okej, nu till det roliga. Här är några metoder för att bevara höstens skörd, från de enklaste till de lite mer avancerade.

Har du en gammal jordkällare? Grattis, då har du en guldgruva. Men även om du inte har en traditionell jordkällare, så funkar ett svalt garage, en mörk källare eller till och med ett utrymme under altanen. Perfekt för rotfrukter, pumpor och lök. Tänk bara på att det ska vara frostfritt.

Sand lagring: Ett super enkelt sätt att förvara morötter, rödbetor och andra rotfrukter. Klipp av blasten, borsta bort jorden (men skölj inte.), och lägg grönsakerna i en låda med fuktig sand. Kolla till dem då och då så att inget börjar ruttna. Denna metoden är en av de mest populära som oftast rekommenderas. Men helt ärligt så orkar jag inte allt släpandes på all sand, jag testade detta i början men insåg snabbt att det var mer jobb än det var värt. Så nu förvarar jag dem i plastbackar med väldigt lite kutterspån som jag sedan kan lägga på komposten.

Potatis, mörker och kärlek

Potatis är ju typ det bästa som finns, eller hur? Förvara dem i en jutesäck eller plastbackar i ett mörkt och svalt utrymme. Kolla dem regelbundet och ta bort de som börjar bli mjuka. Jag föredrar plastbackarna då potatisarna inte behöver ligga och knö på varandra och jag lätt kan se om någon börjar bli grön eller mörken.

Bönor och ärter, raka vägen till frysen

Har du fått en överdos av gröna bönor? Inga problem. Förväll dem snabbt i kokande vatten, kyl ner dem i isvatten, torka dem ordentligt och in i frysen. Perfekt att plocka fram till en mustig gryta i vinter.

Lök

Dessa aromatiska underverk är redo att skördas i början av oktober för vinterförvaring, och jag måste erkänna att jag alltid blir lite nervös när jag väntar på den perfekta torra dagen för att dra upp dem. Det känns nästan som att vänta på att vinna på lotto.

När jag väl får upp dem ur jorden låter jag dem ligga och sola sig på marken. Det är som en spa dag för lökarna. Men om vädret inte samarbetar vilket ofta händer nu runt den här tiden på månaden så tar jag in dem i garaget eller lägger dem på tidningspapper i uterummet.

Tips: Prova att fläta ihop lökarna i vackra girlanger. Det är inte bara praktiskt utan också dekorativt. Jag hänger dem i köket och känner mig som en riktig mästerkock varje gång jag går förbi.

Äpplens söta symfoni

Åh, äpplen. dessa söta, krispiga frukter som fyller min trädgård med sin härliga söta höst doft. Jag brukar skämta ibland om att mina äppelträd producerar mer än vad hela grannskapet orkar äta, men det är ju ett mindre lyxproblem.

När det gäller förvaring av äpplen har jag provat allt möjligt, mycket har jag tagit inspiration ifrån min mormors kök. De bästa äpplena får bo i garaget, där de kan drömma sött om att bli äppelpajer och kompotter.

Men låt oss inte glömma de mindre perfekta äpplena, dessa blir underbara i äppelmos, saft och chutney.

Roligt projekt: Prova att torka äppelringar och förvara för framtiden super enkelt och underbart gott.

Tomaternas röda rikedom

Oj, oj, oj, vad mycket man kan göra med tomater. När oktober kommer och tomatplantorna fortfarande dignar av frukt känner jag ivern i mig att hinna plocka dessa innan frosten gör sig påmind. Men vad gör man med alla dessa röda skönheter?

Att konservera tomater är som att fånga sommarens smak i en burk. Jag brukar säga att det är min hemliga superkraft att kunna trolla fram solsken mitt i vintern med hjälp av mina hemmagjorda tomatsoppor och såser. Beroende vad du planerar att göra med dina tomater så är mitt bästa råd att slänga in dem i frysen antingen som de är i påsar eller blancherade. När höstens värsta stress lagt sig kan du då i lugn och ro ta vara på dem.

Kreativt tips: Gör tomat marmelad. Det låter kanske konstigt, men tro mig, det är som att smaka på en solnedgång en färgsprakande höstdag. Perfekt till en ostbricka eller grillat kött.

Örternas gröna magi

Örter är trädgårdens smycken, tycker jag. Att flytta in dem när det blir kallt är som att bjuda in naturen på en kopp te. Men om du har mer än du kan använda (vilket jag alltid har), finns det massor av roliga sätt att bevara dem.

Att torka örter får mig alltid att känna mig som ett medeltida skogs troll (på ett bra sätt.). Jag hänger små knippen överallt i huset och njuter av dofterna. Min familj brukar skämta om att mitt hem luktar som en jordig kryddbod, men jag tar det som en komplimang.

Härligt tips: Gör ditt eget örtsalt. Blanda torkade örter med havssalt och mortla lätt ihop. Voilà! Du har nu ett gourmet salt perfekt till alla dina rätter.

Pumpornas oranga prakt

Sist men inte minst, låt oss prata om vintersquash och pumpor. Dessa orangea och gröna skönheter är som trädgårdens egna konstverk. Att skörda dem känns alltid lite som att plocka upp skatter ur jorden.

När jag låter dem "härdas" i solen efter skörden, brukar jag skämta om att de får sin egen lilla solsemester innan vinterförvaringen. Sedan får de bo i garaget, där de kan drömma om att bli soppor, grytor och pajer under de kalla vintermånaderna.

Så där har du det, mina kära odlar vän. Att skörda och förvara är verkligen en konst, men med lite kreativitet blir det både roligt och givande. Kom ihåg att varje burk hemmagjord sylt, varje torkad ört och varje vällagrad squash är en liten seger i sig.

Konservering en tidlös konst

Konservering är en av de mest användbara bevarings tekniker vi har. Det finns något magiskt med att förvandla sommaren och höstens överflöd till vinterhalvårets guldreserver. Tänk dig den där smarriga känslan av att öppna en burk hemgjord sylt en grå kulen novemberdag och få en explosion av sommarens smaker i munnen.

Syrade godsaker och tryck kokta skatter

För oss som älskar att pyssla i köket är syltning och inläggning rena terapin. Syrliga pickles och fruktiga sylter är enkla att konservera tack vare sin höga syrahalt. Men glöm inte bort de mer basiska grönsakerna och sopporna, här kommer tryckkokning till undsättning för att säkerställa hållbarheten.

Mina bästa konserverings tips:

Fyll burkarna nästan till kanten, men lämna lite utrymme för expansion.

Var noga med att få bort alla luftbubblor innan du försluter burken.

Skruva på locket ordentligt, men inte så hårt att luft inte kan komma ut.

Anpassa koktiden efter receptet och höjden över havet där du bor.

Här är en länk för mer information. Altitud vid konservering - Konservgeek

Torkning, naturens egen bevaringsmetod

Från torkad fisk här i Norden till soltorkade tomater i Medelhavet människor har i alla tider använt torkning för att bevara mat. Det fantastiska med torkning är att det knappt kräver någon teknologi alls. En ugn på låg temperatur kan torka allt från kött till örter.

Mina favoriter att torka:

Frukt och tomater, de behåller smaken bäst vid torkning.

Vedartade örter som rosmarin och timjan, häng dem upp och ner i ett välventilerat utrymme.

Mjuka örter som koriander och basilika. Tänk på att de kan tappa lite smak, men är fortfarande underbara att ha till hands.

Frysning, modern magi i köket

Med dagens frysar har vi möjlighet att bevara en otrolig mängd av vår skörd. Jag älskar att plocka fram frysta bär mitt i vintern och minnas sommarens varma dagar, dessa är perfekta när jag gör min egen yogurt eller smoothies.

Mina frys tips:

Blanchera grönsaker innan frysning för att minska vatteninnehållet.

Frys frukt och grönsaker i ett enkelt lager för att undvika klumpar.

Kära vän genom att använda dessa tekniker bidrar vi inte bara till vår egen hälsa, utan också till en mer hållbar värld. Varje burk sylt och varje påse frysta grönsaker är ett steg mot en grönare framtid.

Låt oss tillsammans njuta av årets skörd, varför inte dela med dig av dina kunskaper och inspirera andra till att leva mer i samklang med naturen. Och kom ihåg, det finns inget som slår känslan av att öppna skafferiet och se raderna av hemgjorda konserver blänka i höst ljuset med en liten svettpärla i pannan. Grymt bra jobbat, du gjorde det. Skörden är räddad.

Nä nu ska jag ut i trädgården igen och se om jag kan hitta några fler grönsaker att rädda undan frosten, med varma hälsningar från trädgårdstäppan.

Fredrik.

Omdömen: 0 stjärnor
0 röster

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.