
Välkommen till min lilla hörna av internet, kära läsare. Jag är så glad att du hittat hit till Alhaga homestead, mitt namn är Fredrik och om vi inte träffats tidigare så är min stora passion i livet att odla med moder natur som inspiration.
Låt mig i dagens blogginlägg ta dig med på en resa genom sekatörernas mytomspunna värld.
Men innan vi dyker in i denna spännande värld vill jag bara nämna kort att som Amazon Associate tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp genom vissa länkar i många av mina inlägg på denna här bloggen. Det kostar dig absolut ingenting extra, men hjälper mig att fortsätta dela med mig av mina erfarenheter och recept. Tack för ditt hjärtliga stöd!
En högkvalitativ sekatör kan göra en mycket stor skillnad i ditt trädgårdsarbete. Att välja rätt sekatör kan därför ha en betydande inverkan i din trädgårds beskärning. Sekatören kommer generellt som bypass eller städs sekatör.
Båda sorterna av sekatörer har sina respektive för samt nackdelar, i dagens blogginlägg kommer vi att gå över de viktigaste skillnaderna mellan dessa två typer av sekatörer så att du kan välja den som fungerar bäst för dig utifrån dina förutsättningar.
Här är några viktiga aspekter att titta på när du väljer en sekatör.
Blad kvalitet och typ
Bladet är en av de viktigaste delarna av en sekatör. Titta efter blad i härdat stål som håller skärpan länge. Som vi nämnde ovan så finns det finns två huvudtyper av blad.
Bypass-blad: Två böjda blad som glider förbi varandra och ger rena exakta snitt.
Städs sekatör: Dessa sekatörer har ett rakt blad som trycker mot en platt yta och fungerar liknande som en kniv och skärbräda, där bladet möter städet. Tjocka grenar och tuffare material kan enkelt klippas tack vare denna design, som gör att ett intensivt tryck kan appliceras på materialet som ska kapas. Min personliga åsikt är att helt undvika dessa typer av sekatörer då de lämnar fruktansvärda snittytor och om jag behöver ta i mer än vanligt så är det lättare att byta till en grensax av god kvalité eller använda mig av en handsåg.
För de flesta trädgårdsarbeten skulle jag personligen rekommendera en bypass-sekatör för renare snitt.
Material och hållbarhet
Sök efter sekatörer med robust konstruktion och högkvalitativa material. Handtag i aluminium eller stål för styrka och hållbarhet. Försök att välja en modell med utbytbara delar för ökad livslängd.
Ergonomi
En bekväm sekatör minskar tröttheten vid långvarigt arbete. I dag finns det många ergonomiskt utformade handtag med mjukt grepp, fjädrande mekanism för att minska ansträngningen vid klippning. Om du vet med dig själv att du kommer att utföra större beskärnings uppgifter så kan en tanke vara att införskaffa en elektrisk sekatör. Detta är dock ett nytt kapitel i sig men ändå väl värt att nämnas för genom många år i trädgårds branschen så är inte mina händer vad dom en gång var.
Klipp kapacitet
Kontrollera den maximala gren diametern som sekatören kan hantera. De flesta bra sekatörer klarar grenar upp till 20-25 mm i diameter. Därmed inte sagt att du måste utsätta din sekatör för extra påfrestningar, mitt motto är att om jag behöver ta i mer än vanligt så använder jag fel redskap.
Ytterligare funktioner
Vissa modeller erbjuder extra funktioner som kan vara användbara.
Sidoskär för ren och exakt klippning.
Klibb säkra blad för arbete med klibbiga växter.
Justerbar blad spänning för anpassning till olika typer av växtmaterial.
Rekommenderade modeller
Fiskars: Personligen har jag alltid en eller två av dessa liggandes för allahanda uppgifter som rötter etc där jag inte vill använda min dyrgrip.
Felco: Dessa professionella sekatörer får mitt personliga höga betyg för sin kvalitet, ergonomi och hållbarhet därför att den alltid funnits vid min sida genom livet.
ARS: Japanska proffs sekatörer med många speciellt utformande finesser. Bland annat finesser för att minska tröttheten när de användes under längre perioder. Smitt hård kromat stål i skär bladet vilket ger en mycket vass egg under lång tid. Detta är en sekatör som jag inte har egna erfarenheter av men hört mycket gott från arbetskollegor och en sekatör som jag garanterat kommer att titta närmare på längre fram.
Sist ut är sekatörer ifrån Gardena dom har ett gediget utbud med riktigt fina sekatörer med utmärkt kvalité. Något som jag personligen tycker är kul är att alla verkar ha just sin favorit sekatör och sitt märke som de håller av. I höstas fick jag talat med en granne till min vän som var ute och beskar sitt plommonträd med en sekatör ifrån Gardena.
Du kan titta närmare på denna sekatören genom att klicka på bilden här bredvid. Själv så tycker jag att den verkar ha ett överkomligt pris med tanke på att en batteridriven proffs sekatör idag går lätt upp emot tio tusen i vissa fall mer. Kommentera gärna vilken sekatör du använder.
När du väljer din sekatör, tänk på vilken typ av beskärning du oftast utför och välj en modell som passar dina specifika behov. En bra sekatör är en investering som kan hålla i många år med rätt underhåll, så det är värt att lägga lite extra tid på att hitta den perfekta partnern för dig.
Lägg till kommentar
Kommentarer