En oanad delikatess väntar på dig
Tänk dig att du går på din lokala marknad en solig lördagsmorgon hand i hand fnittrande med din älskade. Plötsligt faller din blick på en kartong med enorma, glänsande ägg som ser ut som om de kommer direkt från en sagobok. Du tvekar, går vidare, men något drar dig tillbaka. Kära vän, det är dags att följa din instinkt och ta steget in i ankäggens magiska rike.
Låt mig berätta varför ankägg är det bästa du aldrig har ätit (ännu!) Och min egen resa in i ankäggets förunderliga värld. Om du tycker detta låter spännande så bör du läsa vidare för att lära dig om dessa underutnyttjade näringskällor. Allt från hur de smakar till hur du använder dem i ditt kök.
Ankavel för äggproduktion
Naturligtvis måste ankägg komma från ankor, men det finns mer än så. Precis som med hönsraser finns det några ankraser som avlats specifikt för optimal äggproduktion. Det bästa och mest pålitliga sättet att få in ankägg i din kost skulle ändå vara att föda upp dem själv eller bli bästa vän med en ankuppfödare.
Jag har genom att läst på och talat med personer som föder upp både ankor och höns att ankor sägs vara mycket lättare att föda upp än kycklingar. Till skillnad från höns är de fantastiska varelser som inte förstör marken genom att riva och skrapa. De är dessutom mindre benägna att drabbas av sjukdomar och kan söka efter större delen av sin egen mat om du har tillräckligt med mark. Utöver dessa praktiska fördelar är de helt enkelt superroliga varelser att dela ditt liv med
Året runt glädje
Vissa ankraser är så generösa att de förser dig med ägg året om, utan behov av extra belysning. Tänk dig glädjen i att kunna plocka färska ägg även under de mörkaste vintermånaderna. Om du har tillräckligt med yta för ällingar kan du behålla några ankor. Om du bestämmer dig för att välkomna ankor till ditt hem, kom ihåg att de är sociala varelser. Tänk dig en liten flock på minst tre ankor som skvallrar och plaskar tillsammans, det är en syn som kommer att värma ditt hjärta varje dag.
Dessutom, även om du inte behöver en drake för att få ankorna att lägga ägg, se till att han har tillräckligt med ankor för att balansera sina vårkänslor. Vissa raser har mycket starka sexdrifter, så minst tre honor till en hane kommer att hålla de stackars ankorna från att bli sönder gosade med kramkalas.
Så nästa gång du ser dessa magnifika ägg på marknaden eller drömmer om att utöka din självhushållning, tveka inte! Dyk in i ankäggens underbara värld och låt dig förtrollas av deras smak, närings rikedom och den glädje som ankor kan tillföra ditt liv.
Indiska löpankor, naturens egna vinflaskor på ben
Indiska löpankor sägs vara bland de mest produktiva ägglägarna. Dessa upprättstående, snabbfotade ankor är inte dina typiska knubbiga ankor som vaggar fram i gemytlig takt. Ibland beskrivs de som "vandrande vinflaskor med ben", de springer verkligen runt som animerade bowlingpinnar. En anksort som vi inte fullt ut hade kommit överens om då våra kanin planer stod på första prioritet. Men nu när jag står här själv och fattar alla beslut så är jag 100% säker att när jag kommer skaffa ankor framöver så kommer det att bli just Indiska löpankor. Min resa må bara ha börjat i drömmen om att bli självförsörjande men jösses vad mycket kul som väntar.
Denna ras kommer att producera omkring 250 till 300 ägg under året, men de bryr sig inte om att göra bon och lägger dem i princip var de än faller ut. Att begränsa dem över natten kommer vanligtvis att göra morgonens äggjakt lite lättare att hantera.
Deras ägg är vanligtvis vita, men då och då kan du få ett blåtonat från en mörkfärgad anka.
Campbells ankor de multitalangfulla gårdskonstnärerna
Campbells ankor designades med stora, köttiga kroppar och äggproduktion i åtanke, så de är en bra ras med dubbla ändamål. Återigen, med hög äggproduktion kommer ofta lägre ruvighet, så förvänta dig inte att dela ut några årets mors priser till dina Campbells.
De producerar något mindre ägg än andra ankor, men de kompenserar mer än för det i antal, och lägger vanligtvis runt 250 till 350 benvita ägg per år.
Magpie ankor
Även om de är i den mindre änden av ank spektrumet, är dessa attraktiva ankor med sin exceptionella förmåga att omvandla ogräs och insekter till en färgglad palett av ägg från grönt till blått och vitt beroende på deras avelslinjer. Det är som att ha levande konstverk som producerar runt 220 till 290 ätbara mästerverk per år.
Cayuga ankor De glänsande svarta pärlorna
Skimrande Cayuga ankor kan lägga färre ägg än de flesta andra raser, vanligtvis 100 till 150 per år. Men de behåller en del av sina vilda instinkter och är ibland villiga att ruva sina egna ägg. Som en bonus kan du till och med sluta med en anka som lägger nästintill svarta ägg i början av sin värpcykel varje år. Dessutom har denna anka ett annat uppenbart plus, ett spektakulärt utseende, varför den ofta hålls som en dekorativ fågel. Om du funderar på att sälja ägg på marknaden kan denna nyhet öka priset på dina ägg dramatiskt. Även om de inte blir svarta kommer de förmodligen att ha en attraktiv grön eller blå nyans som garanterat kommer att vara mycket iögonfallande och perfekta för att imponera på gäster eller för att säljas som exklusiva delikatesser på marknaden.
Mysk ankor de dedikerade hemma mödrarna
För dig som uppskattar ordning och reda är Mysk ankor de perfekta trädgårdsassistenterna. Dessa ansvarstagande mödrar håller sina bon prydliga och lägger sina krämvita, jumbo-sized ägg med precision. Mysk ankor är en annan typ av domesticerade ankor än någon annan, och som sådan är deras vanor också lite annorlunda. Mysk ankor föredrar har jag hört av att ha ett särskilt värpområde med ett djupt bo av rent halm.
Mysk ankor är mer hängivna mödrar än de flesta andra ankor och lägger vanligtvis sina ägg i en noggrant skött låda snarare än slumpmässigt runt gården.
Mysk ankor lägger mycket renare ägg och tenderar att producera färre ägg vanligtvis cirka 60 till 120 krämvita ägg om året. Oavsett vilken ankras du väljer, väntar dig en spännande resa full av överraskningar, skratt och naturligtvis, massor av läckra super jumbo ägg.
Det kan verka motsägelsefullt (eftersom ankor är vattenfåglar), men ankägg har mindre vatteninnehåll än kycklingägg. Detta gör ett vanligt, stekt ankägg mer gummiaktigt i konsistensen än kycklingäggen du är van vid att äta. Jag har aldrig störts av denna skillnad, men om du är en person som vet med dig att du ärr känslig för olika textur så kan du spara ankäggen till bakning och kycklingäggen till stekning. Men snälla låt dig inte skrämmas av ordet "gummiaktig"! Tänk istället på det som en fastare, mer substantiell textur som ger dina stekta ägg karaktär. Det är som att uppgradera från en vanlig tre växlad cykel till en mountainbike. Lite mer robusthet, men så mycket mer spännande!
Är ankägg hälsosamt för dig?
Detta är skulle jag säga en subjektiv fråga eftersom det helt beror på vad djuret i fråga ätit. Instängda ankor, som endast utfodras med pelletsfoder och som inte tillåts frigående sökande av föda, kommer att producera ägg som är mycket näringsmässigt sämre än ankägg från lyckliga, frigående ankor som pickar och plaskar i din trädgård. Dessa är som små näringsbomber, fyllda med allt gott som naturen kan erbjuda utan några konstigheter eller tillsatser. Det är ren, oförfalskad näring direkt från källan.
Jag avskyr att analysera oändligt komplexa ämnen vad det gäller näringsämnen som kolesterol eller kaloriinnehåll. För min del räcker det med att om maten jag äter är odlad och producerad enligt ekologiskt principer och fri från tillsatta kemikalier så kan du slå vad om att de är hälsosammare.
Tänk dig själv glädjen i att servera en frukost där äggen kommer från dina egna ankor hämtade färska denna morgonen, grönsakerna nyss är plockade från trädgårdslandet fortfarande varma från solen i trädgården. Och brödet är nybakat med - ja, du gissade rätt, ankägg. Det är inte bara en måltid, det är för mig essens i självhushållningens konst och naturens generositet och förmodligen bland det nyttigaste du kan äta.
Hur du använder ankäggen
Använd ankägg precis på samma sätt som du använder kycklingägg. De kommer att ta lite av en inlärningskurva när du anpassar dina kycklingäggs recept till den något större storleken på ett ankägg, men du kommer att lära dig ju mer du använder dem. Jag älskar att använda dem i pankakssmeten. Föreställ dig pannkakor så fluffiga att de nästan svävar från tallriken, eller en omelett så krämig att den får dina smaklökar att dansa av glädje. Det är precis vad som väntar när du börjar experimentera med ankägg i dina favoritrecept. Visst, det kan ta lite tid att justera mängderna, men tro mig, belöningen är väl värd mödan.
En guldgruva i trädgården
Men vänta, kasta inte bort de vackra skalen! Dessa är inte bara tomma skal, de är naturens egen multivitamin för dina ankor och din trädgård. Krossa dem så fint du kan och mata dem till dina ankor för en näringsboost som hjälper dem producera ännu fler fantastiska ägg. Och för dig som älskar att se dina växter frodas, kan skalen förvandla både din kompost och trädgårdsjord till ett mineralrikt paradis.
Tänk sig scenariot att du har införskaffat dina första ankor till din familjs självhushåll, med tiden så kommer era ankor än producerar fler ägg än ni kan använda. Istället för att paniken tar över, se det som en möjlighet. Ankägg har jag förstått är lite som flytande guld på lokala marknader. Medan vanliga hönsägg knappt ger en slant, kan dessa pärlor från ankgården ge er en fin extra inkomst till ert självhushåll. Tänk dig glädjen i att dela med er av erat överflöd och samtidigt fylla på hushållskassan. Även om det är svårt att sälja ett dussin kycklingägg för mer än 3 till 4 kronor, kan ankägg befalla högre priser. Jag har hört talas om ankägg som såldes för så mycket som 10 kronor per ägg på ett event.
Höns ägg kontra ankägg
Den första skillnaden är faktiskt att hitta äggen. Till skillnad från höns, som förmodligen lägger sina ägg på särskilda platser är ankor lite mer äventyrliga om ankorna är frigående (vilket rekommenderas till 100 %), kan de lägga sina ägg på de mest oväntade platser, vilket resulterar i dagliga ägg jakter, om du inte är i samklang med dina ankors vanor.
Och vilken belöning som väntar - gnistrande vita, enorma ägg som känns som rena jackpotten.
Bäst är ändå att de tillbringar natten i ett ankhus över natten. Ankor lägger vanligtvis ägg väldigt tidigt på morgonen, så de kommer förmodligen att ha lagt sina gåvor när du släpper ut dem för dagens födosök.
Ankor bryr sig inte om närvaron av lera eller regn, och gillar att dölja sina bon med gräs och löv om de har modersinstinkter. Annars låter de i princip sina ägg falla var de än är, även om det är en lerpöl. Som ett resultat kan mycket färska ankägg resultera i att inte se särskilt tilltalande ut. Torka av äggen varsamt om du ska förvara dem annars kan du tvätta av dem utan problem om du ska äta dem under samma dag.
Dessutom är ankägg enorma. Ett enda ägg ger mer näring än ett höns ägg på grund av sin kolossala storlek. Den innehåller även mer protein och fett proportionellt vilket jag ser som en bra sak. Jag har funnit, i min bakning, att ett ankägg kan vara lika med två eller till och med vissa gånger tre kycklingägg.
Gulorna kan verka något chockerande stora när du ser dem för första gången, och de är härligt fasta. Den höga fettnivån och proteinhalten gör dem till en sann bagar dröm.
Fort Knox i Äggskal
Och låt oss inte glömma skalet, det är som naturens egen Fort Knox. Så tjockt och starkt att det ger dig full frihet att transportera och förvara äggen utan oro. Det kräver dock lite extra muskelkraft att knäcka ett ägg, jag rekommenderar att slå ägget mot en plan yta så som diskbänken eller liknande. förmodligen i början innan du fått in känslan så kan du behöva ta till flera bra smällar.
Jag tycker också att det inre membranet är mycket mer omfattande än det tunna i ett hönsägg, vilket innebär att även när ägget har sprucket, kan det fortfarande krävas lite mer hantering för att faktiskt öppna det.
En överraskande äggstravaganza för allergiker
Här kommer kanske den mest spännande nyheten av alla, om du är allergiska mot hönsägg, kanske ankägg kan vara din räddning? Många upptäcker att de kan njuta av ankägg utan problem. Tänk dig glädjen att äntligen kunna smaka på en fluffig omelett eller en krämig äggröra igen.
Jag skulle kunna fortsätta prata om ankor och deras ägg, men antar att du somnar då..? Jag vet dock att jag inte är ensam och att det garanterat finns fler glada ankälskare där ute.
Kära vän jag hoppas att denna lilla inblick i ankäggens värld har väckt din nyfikenhet och matglädje. Varför inte ge dig ut på ditt eget ankäggäventyr? Skaffa några ankor, låt dem ströva fritt i din trädgård, och låt dig överraskas av de dagliga gåvor de ger. Vem vet, med tiden kanske blir du lika förälskade i dessa magiska ägg som jag blivit? Så, vad väntar du på, låt äventyret börja. Det är dags att upptäcka ankäggens underbara värld!
Vilket är ditt favoritrecept för att använda dessa superstora, hård skalade, helt underbara ägg? Vilka raser rekommenderar du för egen äggproduktion? Låt mig veta nedan.
Ett hjärtligt tack och en fråga till dig kära läsare
Kära läsare, jag vill ta tillfället i akt att uttrycka min djupaste tacksamhet. Alla kommentarer genom åren har varit som solstrålar som värmt mitt hjärta och gett liv åt denna blogg. Genom dessa ord har jag fått förmånen att lära känna så många underbara människor och ni har alla blivit en del av Alhagas själ.
Detta blev som sagt ett mycket längre inlägg då jag sedan en tid tillbaka fick frågan varför jag delar upp vissa blogginlägg i flera mindre kategorier?
Så nu står vi inför ett vägskäl känner jag och jag behöver din hjälp att välja vägen framåt. Frågan som ekar i mitt sinne är. Långa, innehållsrika odysséer eller korta, saftiga smakbitar? Föredrar du att fördjupa dig i längre inlägg som detta, där vi kan utforska ämnen i detalj? Eller lockas du mer av kortare inlägg likt små mums bitar där du enklare kan plocka ut russinen ur kakan?
Låt din röst höras, dela dina tankar i kommentars fältet nedan. Tillsammans kan vi forma Alhagas framtid och skapa en plats som passar dig allra bäst. Din input är ovärderlig, precis som du. Låt oss tillsammans måla Alhagas framtid med färger av gemenskap och inspiration.
Lägg till kommentar
Kommentarer