KRYP I GRYTAN

Vår resa in i insekternas kulinariska värld

Hej kära mat äventyrare och själv hushållare. Har du någonsin funderat på att krydda upp din kost med lite extra... crunch? Nej, jag menar inte din vardagliga rätt, utan något lite mer krypande.

 

När nyfikenheten kryper på

Det hela började som en oskyldig diskussion mellan mig och Caroline. "Tänk om vi skulle börja äta insekter?" sa någon av oss (jag skyller på Caroline). Plötsligt satt vi där med fler frågetecken än det fanns myror i en myrstack. Hur äter man egentligen dessa småkryp? Kan man göra insekts gryta? Syrse sushi?

 

Caroline tar som vanligt täten i insekts racet

Medan jag fortfarande funderade på om man behöver tandpetare efter en måltid med gräshoppor, hade Caroline redan hoppat på insekts tåget. Pling lät det i min telefon en dag. "Gissa vad? Jag har köpt massor av insekter till oss!"

Jag, lite chockad: "Va? Jag trodde vi skulle göra detta tillsammans!"
Caroline, entusiastiskt: "Jag kunde inte vänta! Ville börja nu direkt!"

Tja, vem kan klandra henne? När matlusten kryper på, så kryper den på!

Från skräck till skratt (och lite mumsande)

Med tiden insåg vi att man faktiskt kan smyga ner dessa små krabater i nästan vilken rätt som helst. Det är som ett hemligt proteinpulver, fast med lite mer... crunch!

I dagens inlägg tänkte jag dela med mig av några recept som vi fann särskilt aptitliga under vår resa in i insekternas värld med fokus på att vara lättlagat. Vem vet, kanske kommer något av dessa larviga recept att kittla dina smaklökar?

Pad Thai med mjölmask

En klassisk thailändsk rätt med en larvig twist.

Ingredienser:

En förpackning med risnudlar cirka 180 gram, vilket räcker till cirka fyra portioner

2 msk neutral matolja

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 dl vitkål, fin strimlad eventuellt bok choy

25 g mjölmaskar 100 g om du känner att du är en riktig hardcore!

Friterad tofu eller fläsk (valfritt)

Pad Thai-sås (tamarind, socker, fisksås)

Instruktioner:

Koka risnudlarna enligt anvisningarna och ställ åt sidan.

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs vitlöken.

Tillsätt mjölmaskarna och stek tills de blir lätt frasiga.

Blanda i vitkålen och nudlarna, tillsätt såsen och rör om ordentligt.

Snacka om enkelt! Inte undra på att detta snabbt blev en klar favorit i vårt kök.

 

Mjölmask pannkakor

Ett proteinrikt alternativ till vanliga pannkakor.

 

Ingredienser:

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

smör (till stekning)

20 g mjölmaskar (frystorkade eller rostade)

En nypa salt

 

Instruktioner:

Blanda mjöl, mjölk, ägg och salt i en skål.

Stöt mjölmaskarna i mortel och tillsätt dem i skålen och rör om.

Stek pannkakorna i en varm panna med lite smör tills de är gyllenbruna på båda sidor.

Vårt första stora misstag var att vi bara kastade ner mjölmaskarna som dom var direkt i smeten. Det var en mycket obehaglig upplevelse som oerfaren larv mumsare, så efter det mosade vi ner dem till ett fint pulver. Genom att göra detta så kan du få den mest kräsnaste pannkaks finsmakaren att inte ana ugglor i mossen.

 

Risotto med öl och mjölmask

En krämig risotto med en intressant smak profil, väl värd att testa.

 

Ingredienser:

2msk olivolja

Arborio ris. Se rekommenderad mängd för tre personer på din förpackning.

1 l hemmagjord grönsaks eller kyckling fond.

1 dl öl

25-50 g mjölmaskar

1 dl riven cheddarost

½ Lök fint tärnad
vitlök, salt, peppar örter efter smak

 

Instruktioner:

Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp fonden i en kastrull och håll den varm.

Fräs lök och vitlök med lite salt i olivoljan i en stekpanna med högre kant utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på ölen och låt det koka in i riset.

Späd med den varma buljong under omrörning. Börja med 5 dl och ta därefter 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta under omrörning tills riset är al dente. Rör ner mjölmaskarna och cheddarosten innan servering. Efter salta, peppra och tillför dina favorit örter. Riset är färdigkokt efter ca 20 minuter. Ta upp några riskorn och testa. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.

Buffalo worms à la Åberg

En kryddig snack rätt perfekt för fest.

 

Ingredienser:

200 g mjölmaskar

2 msk olivolja

Buffalo sås (eller din favorit sås)

 

Instruktioner:

Värm oljan i en panna, se till att det är riktigt varmt.

Tillsätt mjölmaskarna och stek dem hastigt tills de är krispiga.

Häll över Buffalo såsen och blanda väl innan servering.

Detta är en perfekt aptitretare på festen för de lite mer äventyrslystna och kommer garanterat att bli kvällens snackis. Var dock beredd på en del mothugg och skepticism. Detta var Carolines specialare.

 

Dessa recept visar hur mångsidiga mjölmaskar kan vara i köket, vilket gör dem till ett utmärkt val för den som vill experimentera med insekts baserad matlagning.

 

Din tur att utforska!

Nu när du har fått en glimt av vår larviga värld som vi en gång delade, varför inte ta steget ut i ditt egna kök? Varför inte prova några av dessa larviga recept? Dela gärna dina erfarenheter och funderingar i kommentars fältet nedan. Har du redan ätit mjölmaskar eller andra insekter? Hur smakade dom?

Låt oss tillsammans skapa en community av nyfikna kulinariska trädgårds entusiaster. Tills nästa gång, låt naturen inspirera dig och var öppen för de gröna under som omger oss var dag.

Omdömen: 3 stjärnor
1 röst

Lägg till kommentar

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än.